donderdag 16 augustus 2012

Maastricht Boschpoort

Ooit had Maastricht een goederenstation aan de andere kant van de Maas. Daar ligt vlak bij de grens het industrieterrein Boscherveld. Van Gend en Loos had daar zijn gebouwen. Via de lijn Maastricht-Hasselt konden de goederen vervoerd worden. Na de sluiting van deze lijn in 1992 is het goederenstation langzaam verdwenen onder het struikgewas. Gedeelten zijn opgebroken voor een parkeerterrein van de NS, en bij de heraanleg van de spoorlijn naar Lanaken zijn ook de wissels verdwenen. Er is niets meer te zien...tenzij je het wandelpad kunt vinden die langs de oude sporen loopt.
Bosche Fronten(deel van de 18e eeuwse verdedigingsmuur)
 

De brug had ooit meerdere sporen. Rechts lag het goederenstation.

De aangelegde muur is voor de zeldzame hagedissen die hier huizen.
De muur is aangelegd bij de reactivering van de spoorlijn.

De wijk Boschpoort gezien vanaf de hagedissenmuur. Leuk detail, de kerk is gebouwd in de stijl van de Delftse school. De kerk staat er nu desolaat bij (wegens bouwkundige/financiële problemen gesloten) 
Tussen de bomen zijn de sporen nog te vinden.

brug over de gracht van de lage fronten.De bielzen zijn nog aanwezig.

Achter de brug liggen nog een aantal sporen.

hier beter zichtbaar..

Wissels zijn weg, wellicht hergebruikt?

Links en rechts lopen nog sporen.

De vlinderstruik is hier alom aanwezig.

1 opmerking:

  1. De sporen welke verdwenen zijn in Boschpoort zijn geschonken aan de ZLSM welke ze zelf heeft opgebroken. Ze liggen nu in Simpelveld ten behoeven van de uitbreiding van het emplacement in 1994.

    Op klassiekebeveiliging.com staat een artikel over station Boschpoort welke nog een keer wordt uitgebreid. Op dezelfde site staan ook al enkele foto´s uit de jaren 50 en zeventig. Ook hier komen meerdere.
    Op Sporenplan.nl een tekening van het emplacement uit 1985 en 1967

    BeantwoordenVerwijderen